Hva slags utstyr du som speider trenger er avhengig av hvor gammel du er og hvilken enhet (småspeider, tropp eller roverlag) du er med i. Informasjonen nedenfor er beregnet for speidere i troppen.
I teksten under er det vist eksempler på utstyr. Dette er kun ment for å illustrere hva type utstyr og hvilke funksjonelle egenskaper som kan være nyttig. Vi oppfordrer alle til å gjøre egne vurderinger, og finne frem til det utstyret som passer best til eget behov og egne preferanser.
Ryggsekk
Når du begynner i troppen må du skaffe deg en tursekk på 50 l eller mer, helst med regulerbart bæresystem. Det er ikke lurt å kjøpe en sekk du kan “vokse i”, da må du slite med en for stor sekk i flere år. Vi anbefaler deg å kjøpe en billigere sekk som passer til deg nå, så kan du heller kjøpe en større kvalitetssekk når du blir større. Alternativt kan du kjøpe en litt dyrere stor dagstursekk som familien din kan ha glede av i mange år etter at du har vokst fra den som tursekk. Det er en fordel om sekken har gode sidelommer, og reim-/stroppefester slik at du kan feste liggeunderlag og eventuelt sovepose og annet utstyr utenpå sekken ved behov.
Eksempel: Asivik speidersekken 50 liter
Merk: Sidelommer bør evt bestilles i tillegg til denne sekken.
Sovepose
Speidere i troppen bør ha enten en helårs-pose, eller en 3-sesongs-pose og en vinter-pose. Soveposens temperaturgrense angis normalt med 3 verdier:
Pass på at du har en sovepose med T-comf/T-lim-verdier som tar høyde for vær og sesong. Husk at temperaturen gjerne faller mye om natten. Posen du har tenkt å bruke om vinteren må ha en minimums komforttemperatur på -10°C og minimum ekstremtemperatur på -15°C.
Når det gjelder kjøp av sovepose er det nok viktigere med skikkelig kvalitet enn ved kjøp av sekk. Vi anbefaler deg å kjøpe en sovepose i kunstfiber, disse er noe tyngre enn dunposer, men lettere å vedlikeholde, tåler fuktighet bedre og er mye billigere. Noen modeller kommer i forskjellige lengder. Kjøp gjerne en kortere modell, så unngås unødvendig varmetap i ekstra lengde. (Unngå såkalte “barneposer”, disse er gjerne ikke varme nok).
Soveposer for vår/sommer/høst (3-sesong):
Denne typen sovepose er normalt tilstrekkelig til de aller fleste turer i troppen.
Eksempel 1: Mammut Tyin MTI 3-season (3-sesong til vår/sommer/høst)
Denne modellen er per årskiftet 2021/2022 i ferd med å gå ut av salg. En erstatning kan være Mammut Perform
Eksempel 2: Helsport Alta Standard (3-sesong til vår/sommer/høst)
Merk: Begge finnes også i kortere utgave.
Soveposer for helårs-/vinterbruk (5-sesong):
Dette er soveposer med temperaturgrenser tilpasset vinterbruk. Disse er da også større og tyngre, og koster endel mer. Er i varmeste laget i sommerhalvåret.
Eksempel 1: Mammut Tyin MTI Winter (vintersovepose, lengde 180 eller 200 cm)
Denne modellen er per årskiftet 2021/2022 i ferd med å gå ut av salg. En erstatning kan være Mammut Protect.
Eksempel 2: Helsport Alta Winter (vintersovepose)
Soveposen tåler kulde bedre ved bruk av yttertrekk i nylon (grevling) og/eller innertrekk i silke eller mikrofiber (mummy). Slike trekk beskytter også posen og forlenger dens levetid. Yttertrekket gir også ekstra beskyttelse mot regn og fuktighet utenfra, dog med risko for litt mer kondens innenfra.
Eksempel 1: Mammut Grevling EMT yttertrekk
Eksempel 2: Helsport Cover Zip yttertrekk
Liggeunderlag
På sommerturer betyr ikke underlaget så mye, men for vinterturer anbefaler vi et tykt underlag i skumplast eller et (selv)oppblåsbart underlag av god kvalitet. Disse underlagene kan punktere og tåler ikke gnister fra bål, men de lar seg lett reparere hjemme. Gammeldagse bademadrasser anbefales ikke.
Eksempel: Mammut Bamse Extreme liggeunderlag (skumplast)
Turmatboks/bestikk
Til turbruk trenger du spiseutstyr: Tallerken, kopp og bestikk. Her finnes det sett i mange utgaver. De fleste inneholder minimum 1-2 tallerkendeler, kopp og turbestikk eller spork (kombinert kniv/skje/gaffel).
Eksempel 1: Willdo turmatboks sett
Eksempel 2: Light my fire turmatboks sett
Speiderkniv
Du bør nokså raskt skaffe deg en kniv dersom du ikke allerede har en. Kniven bør ikke være noen stor “Rambo-kniv”, men en mindre kniv som passer til deg. Den bør ha en skikkelig slire som kan lukkes så du ikke mister kniven, og en skikkelig tverrsperre så hånden ikke kan skli ned mot bladet. De ledende norske knivprodusentene lager egne “speiderkniver”.
Eksempel 1: Helle Speider speiderkniv (flokk)
Eksempel 2: Brusletto Speider speiderkniv (flokk)
Eksempel 3: Helle Speider speiderkniv (tropp)
Eksempel 4: Brusletto Speider speiderkniv (tropp)
Tips
Tips 1: Prisene på turutstyr svinger mye, og det kan være store forskjeller mellom de ulike butikkene og fra måned til måned. Periodevis kan man finne utstyr med gode rabatter i forbindelse med ulike kampanjer. Sjekk gjerne priser flere steder, og vent på “riktig” kampanje.
Tips 2: Visste du at BUA gjennom biblioteket på Kolbotn/Kolben låner ut topp turutstyr helt gratis? Her kan du låne både tursekk, sovepose, liggeunderlag med mer.
Foto: Norges speiderforbund/Kjetil Jøssang